Domonkos kolostor

Ukrajna
Régészeti emlék
Nincs címe
Rövid leírás:
Beregszász a középkorban több kolostornak is otthont adott: a Szent Domonkos rendi férfi és női kolostor, valamint a ferencesek kolostora állt itt. Sajnos a kolostorok elpusztultak.
Bél Mátyás feljegyzései alapján a domonkos kolostort Erzsébet királyné alapította 1370 körül. A férfi kolostor mellett állt a női kolostor is. A protestantizmus idején a kolostorok elnéptelenedtek, 1571-ben pusztulófélben lévő épületként említik, az 1733-1739 között készült ACP összeírás teljesen romosként említi. A férfi kolostort 1747-ben gr.Schönborn római katolikus plébániává építi újjá.
E domonkos szerzetesek gondozták a római katolikus nagytemplom (Mindszentek) mellett 1846-ig fennálló Szent Mihály kápolnát is.
Janotti Judit