Megújulásunk támogatója:  

Dobronoki György-ház
Ország:
Szlovénia
Szélesség (lat):
N 46° 39,156'
Hosszúság (lon):
E 16° 20,905'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
9223 Dobronak, Dobronak 290.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Göncz-család építtette 19. századi épület, amelyet Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség vásárolt meg és újított fel, majd néprajzi gyűjteményt rendeztek be benne. A dobronakiak által adományozott régi tárgyakat, dokumentumokat, bútorokat és ruházatot bemutató gyűjtemény az “Őseink nyomában” nyári táborok négyéves munkájának eredménye. A táborban negyven fiatal, valamint számos szegedi, mohácsi és lendvai szakértő segítségével gyűjtötték össze a bemutatott hagyatékot.

A házat Dobronoki Györgynek, a 17. században élt jezsuitának, a Pázmány Péter alapította, nagyszombati egyetem, első rektora emlékének szentelték. Pázmány, esztergomi érsek volt a magyar felvilágosodás, és a 17. századi magyar történelem egyik vezető személyisége, Dobronoki György pedig legközelebbi és legkedveltebb munkatársa, és korának egyik legnagyobb tudósa és szervezője volt.

Dobronoki gazdag életművet hagyott maga után. Hagyatékába tartozik a nagyszombati egyetem és templom monumentális együttesének létrehozása (annak idején magyar egyházi központ, a neves, budapesti Eötvös Lóránd tudományegyetem elődje), az egyetem megszervezése és vezetése, a győri, a homonnai és a soproni rendházak működtetése. Rektorként az 1599-ben kiadott, Ratio studiorum jezsuita rendszabály alapján biztosította a zavartalan oktatást, példásan gondoskodott a hallgatókról és az egyetem felszereléséről is. Jó viszonyban volt Pázmány Péterrel, aki utódjának szánta Györgyöt, de ő ezt elhárította. Baráti kapcsolatot tartott fenn Esterházy Miklós nádorral, akit ő ösztönzött a nagyszombati templom felépítésére. Nagy sikereként könyvelhető el, hogy a trencséni préposttól 5000 forint penzumot szerzett a nagyszombati kollégium fenntartásához.

A Dobronoki György házban különböző dokumentumok találhatók Dobronoki György életéről és munkásságáról, az akkori történelmi eseményekről, Dobronak, a dobronaki plébániai és a Szt. Jakab templom történetéről, a dobronaki ünnepi szokásokról, megtekinthető Dobronak 1280-as pecsétjének másolata, továbbá egy miseruha és egyéb tárgyak gyűjteménye. A gyűjtemény Dobronak és lakói gazdag történelmi, néprajzi és kulturális örökségéről tanúskodik.

Forrás: Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva
Adatlapot készítette:
klo
Adatfelvétel ideje:
2015-10-25 11:23:13
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Fa harangláb (3.871 km)
Zsidó temető (10.739 km)