Dobronoki György-ház

Szlovénia
9223 Dobronak, Dobronak 290.
Rövid leírás:
A Göncz-család építtette 19. századi épület, amelyet Magyar Nemzeti Önigazgatási Közösség vásárolt meg és újított fel, majd néprajzi gyűjteményt rendeztek be benne. A dobronakiak által adományozott régi tárgyakat, dokumentumokat, bútorokat és ruházatot bemutató gyűjtemény az “Őseink nyomában” nyári táborok négyéves munkájának eredménye. A táborban negyven fiatal, valamint számos szegedi, mohácsi és lendvai szakértő segítségével gyűjtötték össze a bemutatott hagyatékot.

A házat Dobronoki Györgynek, a 17. században élt jezsuitának, a Pázmány Péter alapította, nagyszombati egyetem, első rektora emlékének szentelték. Pázmány, esztergomi érsek volt a magyar felvilágosodás, és a 17. századi magyar történelem egyik vezető személyisége, Dobronoki György pedig legközelebbi és legkedveltebb munkatársa, és korának egyik legnagyobb tudósa és szervezője volt.

Dobronoki gazdag életművet hagyott maga után. Hagyatékába tartozik a nagyszombati egyetem és templom monumentális együttesének létrehozása (annak idején magyar egyházi központ, a neves, budapesti Eötvös Lóránd tudományegyetem elődje), az egyetem megszervezése és vezetése, a győri, a homonnai és a soproni rendházak működtetése. Rektorként az 1599-ben kiadott, Ratio studiorum jezsuita rendszabály alapján biztosította a zavartalan oktatást, példásan gondoskodott a hallgatókról és az egyetem felszereléséről is. Jó viszonyban volt Pázmány Péterrel, aki utódjának szánta Györgyöt, de ő ezt elhárította. Baráti kapcsolatot tartott fenn Esterházy Miklós nádorral, akit ő ösztönzött a nagyszombati templom felépítésére. Nagy sikereként könyvelhető el, hogy a trencséni préposttól 5000 forint penzumot szerzett a nagyszombati kollégium fenntartásához.

A Dobronoki György házban különböző dokumentumok találhatók Dobronoki György életéről és munkásságáról, az akkori történelmi eseményekről, Dobronak, a dobronaki plébániai és a Szt. Jakab templom történetéről, a dobronaki ünnepi szokásokról, megtekinthető Dobronak 1280-as pecsétjének másolata, továbbá egy miseruha és egyéb tárgyak gyűjteménye. A gyűjtemény Dobronak és lakói gazdag történelmi, néprajzi és kulturális örökségéről tanúskodik.

Forrás: Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Lendva

Fa harangláb (3.871 km)