Detrekő vára

A falutól északra emelkedő hegy csúcsán
Rövid leírás:
A Magyar Királyság nyugati szélén, Pozsonytól északra, a Kis-Kárpátokban található Detrekő várát a 13. század utolsó harmadában, 1272-ben emelték, épp az ekkor az országot nyugatról fenyegető veszélyre tekintettel. A vár legősibb magja az erős öregtorony lehetett, amelyet fallal vettek körül a várhegy gerincén. V. István király seregei eredményesen védték meg a várat a nagyhatalmú cseh király, II. Ottokár támadásával szemben. A század végén a Kőszegi családé lett, akiktől Csák Máté foglalta el. A középkor során hosszú ideig a pozsonyi ispán irányítása alá tartozott. Birtokolta Stiborci Stibor és a Szentgyörgyi Bazini grófok és a Balassa család is. Itt élt és dolgozott a 16. század második felében Bornemissza Péter költő, Balassi Bálint nevelője, aki a Balassák e várba költöztetett nyomdájában nyomtatta ki műveit. Végül a 17. sz. közepén a birtokot a Pálffy grófok szerezték meg, akik egészen az 1945-ös államosításig tulajdonolták a várat. E család birtoklásához tartozik a vár utolsó jelentősebb megerősítése, melynek során a déli részeken jelentős külső vári építkezéseket folytattak. Ekkor készülhetett a modern hadviselésre is alkalmas, több kerek ágyútorony. Az erősség ennek ellenére lassan elvesztette katonai jelentőségét. Rezidenciaként is egyre kevésbé számítottak rá, különösen azért, mert a Pálffyak lent a faluban késő-reneszánsz kastélyt építtettek és abba költöztek át innen. A lakatlan rom lassan pusztulni kezdett, de maradványai, falai, bástyái máig több emelet magasan állnak.

Zsinagóga (8.249 km)
Szomolány vára (12.249 km)