Désaknai vár

A település északi szélén emelkedő dombon.
Rövid leírás:
A Kolozsvár-Almási hegycsoport keleti szélén fekvő Désakna (Ocna Dejului) település mellett északra, a város temetőjével közvetlenül határos dombon, a temető nyugati oldalán találjuk a désaknai vár helyét.

Okleveles említése nem maradt fenn, feltehetően még az Árpád-korban építhették az itteni sóbányák védelme, felügyelete céljából.
A kb. 60x50 méter területű, lekerekített négyzet alakú belső vár területét 10 méter széles és 1-2 méter mély árok keríti. A déli oldalon az árok külső oldala az innen már erősen lejtős hegyoldalhoz illeszkedik, azonban a lankásabb nyugati és északi oldalon megfigyelhető az árok külső részén épült sánc maradványa is. A keleti oldalon lévő árok választja el a vár területét a tőle keletre lévő, csak enyhén lejtős dombtól, ahol ma a temető van. A vár területén épületmaradvány nincs, ezeket valószínűleg építkezésekhez hordhatták el. A plató közepétől keleti irányba a várárokig tartó, 1,5 méter széles, 1 méter mély árok nyomai találhatók, amely kutatóárok maradványa lehet. Az árok a déli és a délnyugati oldalon feltöltődött, itt kb. 10 méter széles plató formájában látható.

Óvár (2.972 km)
Kozárvár (6.593 km)