Degenfeld-kastély

A falu északi szélén
Rövid leírás:
Kutyfalva első kastélyát a XVII. században építtette gróf Pekry Lőrinc kuruc főgenerális és felesége, báró Petrőczi Kata Szidónia, aki a magyar barokk első költőnője volt. Valószínűleg ennek a kastélynak a köveit építették be a XIX. század elején az utólag inkább udvarháznak titulálható, első Degenfeld kastélyba. A kutyfalvi kastély építését gróf Degenfeld Miksa Kristóf kezdeményezte, melyet a XX. század elején egészíttetett ki Degenfeld Lajos két szárnyépülettel. A neoklasszikus kastély szimmetrikus elrendezésű, az egyszintes épület középtengelyében oszlopos portikusz épült, timpanonos záródással. A portikuszon át lehet jutni az egykori nagyszalonba, innen nyílt a pipázó, a társalgó és a vendégszobák.

Az épületen ma is látható öntöttvas címert a kommunizmus idején egy helybéli kovács elrejtette, majd a család visszavásárolta tőle. A kastély volt a helyi termelőszövetkezet gabonaraktára, de az 1970-es nagy árvíz után ideköltözött a polgármesteri hivatal, a könyvtár és a rendőrség is. A kastély vízellátását egy hatalmas, téglából készült víztorony biztosította. Az épület körül két üvegház, és szép dendrológiai park is volt.

A kastély visszakerült a Degenfeld-család tulajdonába.

Bánffy-kastély (7.990 km)