Megújulásunk támogatója:  

Darvas–La Roche-ház

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 47° 3,364'
Hosszúság (lon):
E 21° 55,957'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
BH-II-m-B-01090
Típus:
Lakóépület
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Strada Vulcan Iosif 11.
Egyéb adat:
Különleges épülete Nagyváradnak a magánházak sorában a szecessziós stílusban épült Darvas-ház. Megrendelője Darvas Imre nagyvállalkozó volt, a kivitelező pedig Sztarill Ferenc. Darvas Imre részvénytársasággá alakuló cégének vált a fő részvényesévé Alfred La Roche bázeli bankár, s így lett a ház neve a cégnév után „La Roche és Darvas faipari vállalat
Rövid leírás:
Az épületről két tervrajz maradt fenn, amelyek közül a második egyik variációja épült meg 1910 és 1911 között. A terveket a Vágó-testvérpár készítette, akik Nagyvárad híres építészei voltak. Munkásságukra nagymértékben hatott a bécsi szecesszió geometrikus irányzata, amely a Darvas-házon is látható.
Az L-alaprajzú épület fő, északi homlokzata a Iosif Vulcan utcára, hátsó homlokzata a Körös felőli oldalon, egy kertre néz. Ezen utóbbi egy földszintes épületrész, amely később, 1912-ben épült a korábbi épülethez. Asszimetrkus homlokzata mozgalmas hatást kelt, vertikális tömbökből épül fel. Kétoldalt emelkedő és kiugró tömbök között áll, amelyeket féloszlopszerű, mozaikdíszekkel sávozók osztók tagolnak függőleges mezőkre. Közöttük áll a parabolaívű árkádos bejárat hasábja, tetején nyitott erkély öntöttvas korláttal, amelynek sarkán emberalak ölel át egy nagy amforát. A jobb oldali épülettömb magas háromszögletű oromzattal záródik, amely tovább fokozza az aszimmetrikus hatást.
Az épület belső kialakítása nem a tervek szerint készült el, azon több ponton is változtattak. A fő lakosztály hallból, a főbejárattól jobbra sorakozó helyiségekből és emeleti termekből állt. A házban szalon és üvegház is tartozott.
Stílusában az épület a budapesti Schiffer-villához hasonlítható.

Adatlapot készítette:
hil.di
Adatfelvétel ideje:
2013-06-10 09:44:06
Az adatlap forrása:
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.