Darvas–La Roche-ház

Strada Vulcan Iosif 11.
Rövid leírás:
Az épületről két tervrajz maradt fenn, amelyek közül a második egyik variációja épült meg 1910 és 1911 között. A terveket a Vágó-testvérpár készítette, akik Nagyvárad híres építészei voltak. Munkásságukra nagymértékben hatott a bécsi szecesszió geometrikus irányzata, amely a Darvas-házon is látható.
Az L-alaprajzú épület fő, északi homlokzata a Iosif Vulcan utcára, hátsó homlokzata a Körös felőli oldalon, egy kertre néz. Ezen utóbbi egy földszintes épületrész, amely később, 1912-ben épült a korábbi épülethez. Asszimetrkus homlokzata mozgalmas hatást kelt, vertikális tömbökből épül fel. Kétoldalt emelkedő és kiugró tömbök között áll, amelyeket féloszlopszerű, mozaikdíszekkel sávozók osztók tagolnak függőleges mezőkre. Közöttük áll a parabolaívű árkádos bejárat hasábja, tetején nyitott erkély öntöttvas korláttal, amelynek sarkán emberalak ölel át egy nagy amforát. A jobb oldali épülettömb magas háromszögletű oromzattal záródik, amely tovább fokozza az aszimmetrikus hatást.
Az épület belső kialakítása nem a tervek szerint készült el, azon több ponton is változtattak. A fő lakosztály hallból, a főbejárattól jobbra sorakozó helyiségekből és emeleti termekből állt. A házban szalon és üvegház is tartozott.
Stílusában az épület a budapesti Schiffer-villához hasonlítható.