Dancs-kastély

Ország: Szlovákia
Szélesség (lat): N 48° 21,416'
Hosszúság (lon): E 20° 19,416'
Védettség van? nem
Védettség száma:
Típus: Kastély (és kertje)
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve: ©trkovec
A település magyar neve: Kövecses
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: A falu déli szélén, a fő út nyugati oldalán.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az Árpád-kori eredetű magyar faluról az első írott adatok a 13. századból maradtak fenn. A település birtokosai között a Dancs család már a tatárjárás előtt felbukkant és meg is maradt egészen a 19. századig. A Sajó-parti faluban ekkor egy kastéllyal és egy kúriával is rendelkeztek.

A korábbi előzményekre a 19. század második felében, klasszicista stílusban épült kastély a falu déli szélén, kis park közepén, az országúttól némileg hátrahúzva áll. A földszintes, "L" alaprajzú, nyeregtetős ház délkeleti sarkát csinos saroktoronnyal is díszítették.

A kastélyt 1945 után az újra berendezkedő csehszlovák hatalom államosította, régi tulajdonosait elzavarta Kövecsesről. Egy ideig a falu iskolája működött benne. E korszak leginkább megmosolyogtató részlete a kastély utcai homlokzatának tengelyében a párkány fölé emelkedő kis oromzat, ahol az új tulajdonos fontosnak tartotta levésetni a Dancs címert és a csehszlovák kommunista országcímert tetetni helyébe. Viszont az állam semmilyen mértékben nem törődött az épület karbantartásával: amikor a ház komolyabb felújításának igénye merült föl, inkább kiürítették és sorsára hagyták. Így ma a kastély elhagyatott, gondozatlan, állaga rohamosan pusztul.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája alapján készült.)
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2013-03-01 13:26:38
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés