Czékus-kastély (régi)

A falu délkeleti részén, a pataktól keletre, nagy parkban.
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű magyar faluról szóló első, írásos feljegyzés a 14. századból maradt fenn. A középkor folyamán birtokos Giczey családba való beházasodás útján a 18. században a Czékus család lett a falu legjelentősebb földesura. Ők az idők folyamán két kastélyt is építettek itt.

Ezek közül a nagyobb és idősebb a ma is pompás ősparkban álló kastély, amely a 18. században épült későbarokk- korai klasszicista stílusban. A téglalap alaprajzú, egy emeletes, manzárdtetős, ma cseréppel fedett kastély kivételes módon elkerülte az államosítást és az ezzel szinte mindig együtt járó, totális lepusztulást, és ma is magántulajdonban van. A szimmetrikus homlokzatú épület máig számos műemléki értékét meg tudta őrizni, így láthatóak finom vakolatdíszei, osztó és koronapárkányzata, ablakainak remek, kovácsolt vas rácsai. Az udvari oldal tengelyében előreugró középrizalitot sugaras \"Isten szeme\" motívummal díszített timpanon koronázza.

Az épülettől nyugatra hatalmas, romantikus park található, amely az elhanyagoltsága ellenére is szép látványt nyújt, benne a kis szigetet körülvevő dísztóval.

(A leírás Tököly Gábor: Kastélyok, kúriák, udvarházak Gömörben c. munkája segítségével készült.)