Csizmakészítő Ipartársulat székháza

A képek forrása: 09 j-ka / Panoramio
Lakóépület és üzlet
Fő tér (korábban: Széchenyi tér, ma Piaţa Trandafirilor) 49.
Rövid leírás:
Vásárhelyen a csizma- és lábbelikészítő mesterek igen népes csoportja 1620-ban tömörült céhbe, melyhez Bethlen Gábor fejedelemtől szereztek szabadalmat. A céhek 1873-as megszüntetését követően a városi mesterek ipartársulatba tömörültek.

A fő terén, a Nagypiacon ma álló, emeletes épületek többsége a 19. században épült. Ezek közé tartozik a Csizmakészítők Ipartársulatának székháza is. A Nagy Győző mérnök tervei alapján felépült, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyeregtetős, cseréppel fedett ház, melyhez a hátsó udvar teljes hosszában végigfutó, két épületszárny is csatlakozik, 1890-ben készült el. E dátumot örökíti meg a főpárkány fölé emelkedő attikafalból kinövő, díszes, két nőalak által tartott címerpajzs felirata is. Szimmetrikus, kétszintes utcai homlokzata öttengelyes. A párkányokkal és vakolatdíszekkel gazdagon megrakott, eklektikus, klasszicizáló barokk és reneszánsz épületelemeket, motívumokat is felvonultató homlokzat tengelyében nyíló kapu fölé az emeleten erkély ugrik ki, melyet két oldalt egy-egy látványos, nagy méretű atlasz-alak tart. A főpárkány fölött ballusztersor fut végig. Középső attikafalának mezejében egykor a \"Központi\" név volt olvasható.

A ház 1982-ben esett át műemléki felújításon, mikor is a korábban - üzleti okból - a homlokzaton végzett durva beavatkozások nyomait gondosan eltüntették, helyreállítva az épület eredeti esztétikáját.

A kapualj falán emléktábla látható a következő szöveggel: \"A honfoglalás ezeréves magyar nemzeti nagyünnepének emlékére a Csizmakészítő Társulat, Marosvásárhelyt 1896.\"

Az emeleten a társulat irodája kapott helyet, míg az épület többi része szálloda funkcióra készült, a földszinten étteremmel, \"Központi Szálloda és Étterem\" néven.

A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. munkája nyomán készült.