Csizmakészítő Ipartársulat székháza

A képek forrása: 09 j-ka / Panoramio
A képek forrása: 09 j-ka / Panoramio

Ország: Románia
Szélesség (lat): N 46° 32,692'
Hosszúság (lon): E 24° 33,728'
Védettség van? nem tudom
Védettség száma:
Típus: Lakóépület és üzlet
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve: Târgu Mureș
A település magyar neve: Marosvásárhely
A település német neve: Neumarkt
A település latin neve: Novum Forum Siculorum
Cím: Fő tér (korábban: Széchenyi tér, ma Piaţa Trandafirilor) 49.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Vásárhelyen a csizma- és lábbelikészítő mesterek igen népes csoportja 1620-ban tömörült céhbe, melyhez Bethlen Gábor fejedelemtől szereztek szabadalmat. A céhek 1873-as megszüntetését követően a városi mesterek ipartársulatba tömörültek.

A fő terén, a Nagypiacon ma álló, emeletes épületek többsége a 19. században épült. Ezek közé tartozik a Csizmakészítők Ipartársulatának székháza is. A Nagy Győző mérnök tervei alapján felépült, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, egy emeletes, nyeregtetős, cseréppel fedett ház, melyhez a hátsó udvar teljes hosszában végigfutó, két épületszárny is csatlakozik, 1890-ben készült el. E dátumot örökíti meg a főpárkány fölé emelkedő attikafalból kinövő, díszes, két nőalak által tartott címerpajzs felirata is. Szimmetrikus, kétszintes utcai homlokzata öttengelyes. A párkányokkal és vakolatdíszekkel gazdagon megrakott, eklektikus, klasszicizáló barokk és reneszánsz épületelemeket, motívumokat is felvonultató homlokzat tengelyében nyíló kapu fölé az emeleten erkély ugrik ki, melyet két oldalt egy-egy látványos, nagy méretű atlasz-alak tart. A főpárkány fölött ballusztersor fut végig. Középső attikafalának mezejében egykor a "Központi" név volt olvasható.

A ház 1982-ben esett át műemléki felújításon, mikor is a korábban - üzleti okból - a homlokzaton végzett durva beavatkozások nyomait gondosan eltüntették, helyreállítva az épület eredeti esztétikáját.

A kapualj falán emléktábla látható a következő szöveggel: "A honfoglalás ezeréves magyar nemzeti nagyünnepének emlékére a Csizmakészítő Társulat, Marosvásárhelyt 1896."

Az emeleten a társulat irodája kapott helyet, míg az épület többi része szálloda funkcióra készült, a földszinten étteremmel, "Központi Szálloda és Étterem" néven.

A leírás Keresztes Gyula: Marosvásárhely régi épületei c. munkája nyomán készült.
Adatlapot készítette: szépmíves
Adatfelvétel ideje: 2013-03-18 23:25:17
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Összetett keresés