Csigavár

A falutól keletre, külterületen.
Rövid leírás:
A Bikfalvától Keletre lévő, 942 m magas Köves-ponk csúcsának keleti nyúlványán, a csúcstól kb. 300 m-re található a Csigavár nevezetű, középkori őrtorony maradványa.

Orbán Balázs a 19. században így ír róla: „Bikfalva háta mögött a Csigavár pataka és Csuklyon pataka összefolyása között egy magas, meredek hegyfok emelkedik. Ezt hívják Csigavárnak; azonban a név feltételezte vár nem felel meg a várakozásnak, mert a hegy ormán fekvő vár nem egyéb, mint egy jelentéktelen őrtorony. A felső ormán 40 lépés kerülettel biró, közepén üreges romhalom vagy 3 ölnyire emelkedik ki, s a körülte heverő meszes kövek bizonyitják, hogy az kőépület volt, s bár kicsiny, a nép mégis óriások által épitteti; ezeknek ott elrejtve hitt kincseiért sokat is áskálnak.”

A torony kör alaprajzú, átmérője 3,5 m. A toronyfal belső része a Ny-i oldalon, mintegy fél m magasan még jól látható. Környezetét a leomlott kőtörmelék borítja. A torony építésének ideje bizonytalan, feltehetően 13-14. századi lehet.

Törökvár (2.046 km)
Várhegy (4.745 km)