Cserey-kúria

Kúria, udvarház
A település keleti részén, a fő utcán
Rövid leírás:
A 18. században épült kúria többszöri átalakítás során nyerte el mai formáját, amely díszességének kárára történt. Először egy duplafedéllel ellátott manzárdtetős rész készült el, ezt később bővítették egy észak-keleti szárnnyal. A hátsó részéhez is toldottak egy modernebb épületrészt, ami idegen az eredetitől.

Az eredeti épület főhomlokzatán, annak középtengelyétől kicsit balra helyezkedik el egy - két élszedett oszlop által tartott - tornác. A főhomlokzat kialakítása arra utal, hogy az észak-keleti szárny kialakításával egy időben az eredetileg díszesebb homlokzatot egyszerűsítették. A központi épület tetőszerkezetén, a tető törését meghatározó gerendákon ma is megfigyelhető az igényes lécborítás.

A leírás forrása: www.kastelyerdelyben.ro. A képek forrása ugyanezen honlap ill. a Google Earth

Donáth-kúria (0.144 km)