Cserey-Fischer udvarház

Kúria, udvarház
Strada Nicolae Iorga nr. 6.
Rövid leírás:
A református templom mögött található a Cserey-Fischer udvarház, amelyben ma a Tasnádi Városi Múzeum működik.

Az 1978-ban egy 1771-ben újraépített nemesi kúriában berendezett Tasnádi Városi Múzeum négy kiállító teremből áll, két részleg szerint csoportosítva: régészeti-helytörténeti és néprajzi csoportra.
A régészeti gyűjtemény a Tasnád környéki településeken végzett régészeti ásatások során felszínre került leletekből áll. Különféle, a középkorból és az újkorból fennmaradt tárgyak és iratok egészítik ki a helytörténeti részleg gyűjteményét.
A néprajzi kiállítás rávilágít Tasnád sajátságos anyagi és szellemi kultúrájának fontosabb részleteire: a háztartásban használt kerámia tárgyakat, kerámiából készített díszítő tárgyakat tartalmaz - amelyek tasnádi, vámfalui, láposbányai és szilágycsehi műhelyekben készültek -, a hagyományos mezőgazdaságban használatos eszközöket, valamint a kézművesek által használt szerszámokat foglal magába.

Annak ellenére, hogy csak kezdetleges eszközök és az éppen kéznél levő nyersanyag állt a készítők rendelkezésére, a Tasnád környéki települések házi textiliparában értékes, jó ízlésre valló, népművészeti értékű termékek készültek.

A képek forrása: ugyanez a lap, illetve www.kastelyerdelyben.ro