Csáky-kastély

Kúria, udvarház
Váralmás 316.
Rövid leírás:
Az oklevelek a 13. századtól kezdve említik a települést, ahol a tatárjárás előtt bencés monostor is állt, mely a későbbi évszázadokban teljesen elpusztult. Mellette szintén a 13. században kezdték el építeni a várát is, melyet a 17. században már az a Csáky-család birtokolt. Ugyanők kezdték el építeni a településen - romjaiban - ma is álló kastélyt is építtette a 19. század elején.

A család ősei a 16. század végén telepedtek le a településen, amikor Báthory Zsigmond fejedelem Csáky Istvánnak, az erdélyi sereg főkapitányának adományozta az almási birtokot.

Az 1800-as évek elején, 1808-ban indult meg a kastély építése klasszicista stílusban. A környék legnagyobb udvarháza volt egykor ez az elnyújtott alaprajzú, földszintes épület. Az építkezés idején már használaton kívüli, a közelben fekvő, középkori kővár számos épületelemét, így faragott ajtó- és ablakkereteket kibontották és beépítettek az új Csáky-kastélyba.

Ma a kastély elhagyatottan, tető és födémek nélkül áll. A vakolt díszek egy részét máig hordozó falakon ugyan még megmaradtak, de szinte teljesen leromlott, alig menthető az állapota.

Forrás:

Almás vára (1.372 km)