Megújulásunk támogatója:  

Csáky-kastély
Forrás: Peter Toth / Panoramio

Forrás: Peter Toth / Panoramio

Forrás: považan.sk

Forrás: považan.sk

Forrás: Theodevil / Panoramio
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 8,690'
Hosszúság (lon):
E 17° 10,013'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kastély (és kertje)
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Parková, Jabloňová, Krásna és Fibichová utcák által közrezárt zöldterületen.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Pozsony tőszomszédságában fekvő Főréven gróf Csáky Jenő (18Ő0-1914) minden bizonnyal a család régi úrilakját is felhasználva építtette új kastélyát. A terveket – majd’ három éves munkával – egy pozsonyi építész–építési vállalkozó, Kittler Ferdinánd készítette, a kivitelezést a Kittler és Gratzl-cég végezte 1899-1902-ben. A kastély minden belső részletét, beleértve a stukkó-, a fa- és a kovácsoltvas elemeket a Kittler és Gratzl cég tervezte. A lépcsőkorlátokat és az ablakrácsokat Horárik János műlakatos, a stukkódíszeket Messmer Adolf díszítőszobrász készítette.

A pozsonyi építész szemmel láthatóan élni akart a ritka lehetőséggel és különösen díszes, nagyszabású kastély létrehozására törekedett. Az L alakú, egyemeletes épület azonban megmozgatott tömegeivel, meredek szőgű, váltakozó formájú oromzataival és tetőidomaival, számos tornyával - a külső sarkán emelkedő torony 40 m magas – inkább zaklatott, mint monumentális hatást kelt. Architektúrája a késő historizmus és a szecesszió határán egyensúlyoz. Hátsó oldalához emeletes télikert tapad.

A faburkolattal és stukkóval bőven ellátott, meglehetősen kusza elrendezésű belső terekről valamint a kastély modern műszaki felszereléséről egy korabeli, német nyelvű pozsonyi lap tudósított.

A kastély mellett nagy istálló- és kocsiszín is épült, melynek az emeletén laktak a lovászok és a kocsisok. Távolabb, a műkertészet közelében két üvegház állt. Az egész épületegyüttest nagy park fogta körbe.

Forrás: Sisa József: Kastélyépítészet és kastélykultúra Magyarországon a historizmus korában. Akadémiai doktori értekezés, Budapest, 2004.

Főrév ma Pozsony egyik keleti külvárosi kerülete. A kastély egykori parkja ma belterületi utcák által határolt, négyzetes alaprajzú zöldterület. Eredeti parkosításának mára nyoma sem maradt.
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2016-03-16 02:48:47
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.