Megújulásunk támogatója:  

Csáky-Dessewffy-palota


A kép forrása: commons.wikimedia.org
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 43,338'
Hosszúság (lon):
E 21° 15,400'
Védettség van?
igen
Védettség száma:
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 3
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
Fő utca (Hlavná) 72.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Felső-Magyarország egyik legfontosabb és leggazdagabb szabad királyi városának számító Kassa fő utcája, tulajdonképpen inkább fő tere az észak-déli irányú Fő utca. Ennek a „szilvamag” alakú térnek a közepén áll a székesegyház. A város legfontosabb középületei, több temploma, ill. leggazdagabb polgárainak és a városban lakó nemeseinek házai, palotái szintén a téren álltak, közülük szinte mindegyik őriz középkori épületrészleteket.

A fő tér NY-i térfalában, a Szent Erzsébet székesegyháztól É-ra álló, reprezentatív, klasszicizáló későbarokk palota több középkori telek egyesítésével kialakult területen épült fel 1805-7. között. A zárt sorú beépítésben álló, tengelyszimmetrikus ház főhomlokzata 11 tengelyes. Középső, enyhe rizalittal is hangsúlyozott része elé épült az 1. emeleti díszterem 8 dór kőoszlopon nyugvó erkélye. A rizalitot koronázó timpanonban a Csáky család kőből faragott, levágott, süveges tatárfejet ábrázoló címere látható. Az épületnek két, kevésbé hangsúlyos kapuja van, a jobb és bal épületszárny szélén.

Az épület a 19. század közepén a Dessewffy grófok kezébe került. E palotában szált meg 1821-ben I. Sándor orosz cár, illetve 1849-ben Konstantin nagyherceg, a magyar szabadságharc leverésére érkezett orosz inváziós sereg parancsnoka. 1918-ban itt működött a kormánybiztosi hivatal és ezen épületben írták alá a város csehszlovákoknak való átadásáról szóló jegyzőkönyvet. Az I. bécsi döntés után emeleti helyiségeiben magyar civil szervezetek működtek a háború végéig. Ezután sokáig képtárként működött. A szépen felújított épületben 2006-ig a független Szlovákia alkotmánybírósága működött.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-03-08 08:14:07
 
 

Állapotjelentések

2013.06.09 13:22 Lacipap állapot: 5 - koordináta: N 48° 43,379' E 21° 15,391' - egyéb

Nos ez az épület valójában rendben van. Hiányosságot nem találtam rajta.

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.