Csáktornyai vár

Horvátország
Csáktornya
Rövid leírás:
A ma álló várkastély helyén az első mocsárvár a 13. század közepén épült. A 16. század közepén a Zrínyi család birtoka lett, akik az elkövetkező évtizedekben az újonnan épített egyszintes kastély körül olaszbástyás külső védelmi övet alakítottak ki (megtartva a korábbi félkör alakú bástyákat is). A várról Evlija Cselebi török utazó a helyszínen járva 1660-ban írt dicsérő szavakat. A Zrínyi-család kihalása után az Althan grófok birtokába került a 18. század elején, s másfél évtized leforgása alatt egymás után több természeti csapás is érte (tűzvész, földrengés, majd ismét tűzvész). Ezután a belső palotát, immár hadászati funkció nélkül, emeletesre bővítették, a várfalakon belül lakó- és gazdasági épületeket emeltek. Később a Festetics-család birtokába került, akik cukorgyárat alakítottak ki a várban. Jelenleg a Muraközi Múzeum gyűjteménye található benne.
2011-04-16 11:16:57

2011.06.12 10:04 Patikus állapot: 4 - koordináta: N 46° 23,344' E 16° 25,935' - egyéb

Elnézést, a helyes időpont : 09:30.
A vár egyes részei szépen helyreállítva múzeumként működik. Több rom megóvott állapotban van. A várat körülvevő park nagyon szépen gondozott!