Continental (korábban New York) Szálló

Jókai (korábban: Belszén, ma Napoca) utca 1. - a Fő tér délnyugati sarkán.
Rövid leírás:
A saroktelken korábban az 1865. körül épült Nemzeti Szálló állt, amely Kolozsvár egyik nevezetes helyszíne volt. Földszintjén üzletek, míg emeletén a lakószobák kaptak helyet. E házat végül 1894-ben lebontották.

A ma itt álló szálloda 1893-94-ben épült fel a város elismert főépítésze, Pákei Lajos tervei alapján, historizáló neobarokk stílusban. Első bérlője a budapesti Steier és Gálos cég volt, akik a fővárosi New York Szállodából szállították át ide az épület berendezését. A mindenütt feltűnő \"NY\" monogramokról kaphatta végül első nevét a kolozsvári intézmény. Az 1912-től bérlő Fészl József a környéken elsőként korszerű légfűtést, fürdőket, telefont, fedett, fűtött tekepályát és közkedvelt, francia konyhát honosított meg a szállodában. A New York földszinti reprezentatív tereiben alakult ki Kolozsvár legfontosabb irodalmi kávéháza, ez volt a város szellemi elitjének találkozó helye, társadalmi életének központja, számos fontos rendezvény színhelye. Saját generátorról működő villanyvilágítása, központi fűtése, udvarának szétnyitható üvegfedele egész Erdély egyik legelőkelőbb helyszínévé emelte a szállodát.

A New Yorkban a magyar szellemi és politikai elit számos tagja megfordult, megszállt. Járt itt Apponyi Albert házelnöktől kezdve Molnár Ferenc íróig, Ady Endre költő-szerkesztőn át Jókai Mór írófejedelemig sok mindenki. Utóbbi mindig ugyanott, a mai Napoca utcai szárnyban bérelt szobát, erre tekintettel kapta később a Belső Szén utca a Jókai nevet.

Az 1950-es években az államosított épületben rövid ideig egyetemi kollégium működött, majd az 1960-as évektől ismét luxusszállodaként használták. A folyamatos karbantartások, felújítások elmaradása miatt a szálló olyannyira leromlott, hogy 2005-ben végképp ki kellett költöztetni innen. A ház azóta üresen áll.

A saroktelken álló, így két utcára néző, reprezentatív homlokzatokkal bíró, három szintes épület két belső udvar köré szerveződik. Leghangsúlyosabb pontja a magas fémsisakkal koronázott saroktoronnyal is kiemelt épületsarok, melynek földszintjén a kávéház és szálloda főbejárata is nyílik. Mindkét utcai homlokzata szinte roskadozik a gazdag, plasztikus díszítményektől, párkányoktól, pilaszterektől, kovácsolt vas erkélyektől.

Az épület belső tereit a klasszicizáló, neoreneszánsz és neobarokk térkiképzések jellemzik. A földszint reprezentatív tereinek falait aranyozott, kompozit fejezetes pilaszterek, barokkos kártusok tagolják, mennyezetét ívelt vonalú, rácsozással és növényi motívumokkal díszített stukkók díszítik.