Bükkvidéki tájház

A falu legdélebbi utcájában, középtájon.
Rövid leírás:
A jellegzetes bükkaljai parasztház a 20. század első felében épült. A gazdaságot a ház, a csűr és a gabonás (magtár) alkotja. A házat zúzott kőalapra emelték gerendákból.

Négy helyiségből áll: az első- vagy a tisztaszoba, a pitvar, a lakószoba, mögötte a kamra. Az első szobában vannak a vidékre jellemző bútorok.
A pitvarban (itt van a ház bejárata is) látható a kenyérsütő-kemence és egy üst. A hátulsó, vagy a lakószoba berendezése két ágyból, egy szekrényből, benne népviselettel, és egy tálalóból áll.

A gazdaság legmonumentálisabb épülete a több funkciót is betöltő csűr. Itt kapott helyet az istálló, a szénatartó ugyanakkor a mezőgazdasági
felszereléseket is itt tárolták.

A gabonás vagy magtár különálló épület, előtte faragott és esztergált
oszlopos tornác áll. A termények mellett különböző szerszámokat tároltak
itt, alatta pincét alakítottak ki.

Kép és szöveg: "Epatrimonium 2" Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. kiadványa a helyszínről ( http://www.epatrimonium2.eu )

Erdőd vára (14.707 km)
Kápolna (19.977 km)