Borostyánkő vára

Forrás: varak.hu

Forrás: varak.hu

Forrás: varak.hu
Bernstein, Scloßweg
Rövid leírás:
A vár viszonylag épségben, lakható állapotban fönnmaradt. Legrégibb része a sziklára épült északi szárny. Egy befalazott román kori kapu nyomai ma is felfedezhetők az északi oldalon. A bástyák építését 1546-ban kezdték meg. 1617-ben felrobbant a lőporos torony és a vár nagy része elpusztult. Az északi szárny romos épületrészeit 1625 és 1627 között újították fel. A nyugati szárnyat Batthyány Ádám építtette a 17. sz. végén. A várkastély eredetileg egyemeletes volt, csak a barokk korban építettek rá egy újabb szintet.

A gyepük felszámolása után, a 13.század elején felépített vár a nyugati védelmi rendszer fontos erődítménye volt. II. Frigyes osztrák herceg nem nézte jó szemmel az ellene emelt várat és 1231-ben elfoglalta. IV. Béla négy évvel később visszaszerezte, a tatárjárás után a Németújvári grófok tulajdonába került. 1285-ben Albert osztrák herceg súlyos vereséget szenvedett falai alatt, négy évvel később azonban sikerült bevennie. A magyar királyok és az osztrák hercegek között továbbra is váltakozó szerencsével folyt a harc a vár birtoklásáért. A Kanizsaiak 1388-ban Zsigmond királytól zálogba kapták a borostyánkői birtokot, melynek 1392-ben a tulajdonjogát is megszerezték. 1491-től osztrák fennhatóság alá tartozott a vár és csak 1647-ben került vissza Magyarországhoz. Borostyánkő 1636-tól 1864-ig Batthyány Gusztáv 1865-ben az angol Edward Egannak adta el a birtokot, akinek örökösétől 1892-ben vásárolta meg az Almásy-család a várat. Itt született 1895. augusztus 22-én gróf Almásy László, akiről „Az angol beteg” című világhírű amerikai film főhősét mintázták.

A helység eredeti neve Barenstein (Medvekő) volt és ebből alakult ki évszázadok során a mai elnevezés. A névnek tehát semmi köze sincs a borostyánkőhöz.

örs