Megújulásunk támogatója:  

Boncza-kastély


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 56,936'
Hosszúság (lon):
E 22° 48,871'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Kúria, udvarház
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 4
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu D-i végén, a Sebes-Körös és a Kolozsvár felé tartó országos főút K-i oldalán hirtelen emelkedő domb tetején.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Erdély egyik legfontosabb "ütőere", a Kolozsvár-Várad útvonal mellett fekvő falu középkori eredetű. Lakossága az újkortól vegyes: román és magyar volt.
A falu végén a dombtetőn álló kastélyt eredetileg Boncza Miklós földbirtokos építtette Alpár Ignác tervei szerint a 20. sz. elején. E kis, földszintes kúriában született Boncza Berta, akit első férje, Ady Endre költő Csinszka néven tett halhatatlanná a magyar lírában. A nagybeteg költő és múzsája az I. világháború idején a kertben álló nyári lakban, az úgynevezett "Fehér házban" élt, egészen Ady 1919-es haláláig. Az épületet kevéssel ezután az özvegy eladta a Trianon után itt berendezkedő román hatalom ünnepelt költőjének, Octavian Goga (1881-1938) nacionalista író-politikusnak. (Maga Ady jól ismerte Gogát, az Ember tragédiája románra fordítóját és barátjának is tartotta. De később, amikor a háború alatt Goga szélsőséges román nacionalizmusba csapott át, keserűen csalódnia kellett benne. Máig vitatéma ezért, hogy Goga az Ady iránti tiszteletből, vagy épp bosszúból vette meg a kastély)
Goga a kastélyon jelentős módosításokat hajtott végre: emeletet húzott rá és az ekkor Romániában divatos neobizánci stílusban átépítette a ma látható képnek megfelelően. Az épületcsoportban 1967. óta Octavian Goga Emlékmúzeum működik, ahol leginkább a névadó életéről, a román történelemben betöltött szerepéről találhatunk dolgokat. Az Ady által is lakott épületben a Goga-család által összegyűjtött román néprajzi kiállítás látható. Az udvar egy kisebb melléképületében pedig Ady-emlékszoba látogatható román feliratokkal. Jelentős látnivaló még az udvaron egy 16. századi román fatemplom, melyet Goga telepített át kastélya telkére és amelyet most egy orthodox román kolostor használ. Goga a kastély parkjában nyugszik egy neobizánci síremlék alatt.

A képek forrása: www.kastelyerdelyben.ro
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-01-08 16:30:16
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Sebesvár (8.931 km)
Barcsay-kastély (18.971 km)
Valkó vára (19.064 km)
Farkasvár (19.475 km)
Tündérvár (22.936 km)