Megújulásunk támogatója:  

Boli vár


A képek forrása: www.varak.hu

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 45° 27,078'
Hosszúság (lon):
E 23° 18,801'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falu közelében emelkedő, meredek Dealul Bolii hegyen
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Petrozsény városától ÉNy-ra, Banica községet elhagyva, Pestyere (Peştera) falu közelében, az E79-es út fölé magasodó, 902 m magas, meredek, sziklás hegyen magasodott egykor Boli-vár. Mai nevét a várhegy északkeleti lábával szemközt nyíló, jókora csarnokból álló Boli-barlangról kapta, melyet egy ott meghúzódó, környékbeli rablóról neveztek el.

A legújabb kutatások szerint először a dákok építettek várat erre a sziklaszirtre az i. e. II. évszázad 2. felében, amely a római hódításig fennállt. Az 1960/61-ben zajló feltárásból ismertté vált, hogy a dák erődítési rendszer kőből és földből készült sáncból, habarccsal kötött helyi nyers mészkőből rakott falból, továbbá kváderkőből épített falakból, tornyokból állt. Mind az oromzat felső szintje, mind a teraszok kis méretűek voltak. Utóbbiak többségét mesterségesen képezték ki, ami támfalak építését tette szükségessé. Feltártak többek között a várfalon egy kaput, amelyhez ugyanabból a mészkőből faragott hatalmas lépcsők vezettek. A várfalakat és a teraszok támfalait két, kőtömbökből rakott, gerendákkal összekötött homokfalból képezték ki, közüket pedig kővel és földdel töltötték fel.
Ezeknek a falaknak a vastagsága mégsem haladja meg a 2 métert. Az épületeket mind a felső szinten, mind a teraszokon fából készítették, egyeseket pedig kőlapokra helyeztek. Nagy mennyiségű kerámia, öntőformák és egy szentély maradványai is előkerültek.
A régészeti kutatások során azonban feltártak olyan kőfalakat is, melyek kétségtelenül középkori eredetűek. Egy habarcsos falazással emelt torony maradványa és a mellette lévő palánkfal nyomai azt bizonyították, hogy a dák falakat a középkorban újra felhasználták, illetve kiegészítették ezekkel a habarccsal kötött, helyi nyers mészkőből rakott falakkal. A középkori vár fennállásának pontosabb kormeghatározásához segítséget nyújtanak azok a Dévai Múzeumban őrzött leletek, melyek a Boli-várból származnak. E kerámiadarabok többsége – így pl. egy kancsó töredékei – a 13-14. századból valók, sőt, szinte biztos, hogy a 13. század 2. fele és a 14. század eleje közötti időkből. Ennek alapján feltételezhető, hogy Boli-vár a tatárjárás (1241/42) utáni évtizedekben épült fel és I. Károly uralkodásának kezdetén még állt. Egyes vélekedések szerint a király építtette és királyi helyőrség állomásozott benne. A vár köveit 1872 körül a hegyről legörgetve az itt épülő vasút hídjainak, valamint alagútjának építéséhez használták fel. A romról a szétdúlása előtti időből rajz, felmérés vagy részletes leírás nem készült.
A várat napjainkban rendkívül nehéz megközelíteni, a hegyoldal biztosítókötél nélküli megmászása életveszélyes.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2015-02-02 01:34:38
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Krivádia vára (8.260 km)
Vereskő vára (20.426 km)
Barlangvár (27.306 km)
Malajesd vára (28.743 km)
Hátszeg vára (30.899 km)
Kendeffy-kastély (31.061 km)
Nopcsa kastély (32.438 km)
Naláczy kastély (33.393 km)