Megújulásunk támogatója:  

Boldogságos Szűz Mária pálos kolostor romjai


A kép még a környék rendezése előtt készült...
Ország:
Szlovákia
Szélesség (lat):
N 48° 34,113'
Hosszúság (lon):
E 20° 27,961'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Szakrális romemlék
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A Rozsnyó-Pelsőc főútvonalból a Gombaszögi cseppkőbarlang felé (D-re) kiágazó, jól jelzett aszfaltút mentén, frissen kiirtott erdőben.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
Az Árpád-kori eredetű településről a fennmaradt írott források először 1243-ban tesznek említést. Pálos kolostorát 1371-ben a Bebek család alapítja. A gótikus stílusban épült, egykor gazdag kolostor templomból, ehhez kapcsolódó, elnyújtott, poligonális záródású szentélyből és ehhez É-on csatlakozó kolostornégyszögből állt. A 16. században épp az alapító család egyik tagja, Bebek György a kolostort elfoglalta (1555), a szerzeteseket elzavarta, az épületet pedig erősséggé alakította. A kolostort végül Schwendi Lázár császári hadvezér elfoglalta és lerombolta. Köveit az eltelt évszázadok alatt elhordták. Ma mindössze egy keskeny, ámde 7 m magas darab áll az egykori templom falából.
A rom környékét a teljesen elvadult, sűrű aljnövényzettől, fáktól, bokroktól néhány évvel ezelőtt (2006-ban?) magyarországi és rimaszombati civil szervezetek fiataljai tisztították meg, így ma könnyedén megtalálható.
A rom közvetlen közelében több értékes, de siralmasan lepusztult műemlék található: későbarokk hámor, öntöde, kúria romladozik. A kolostorhoz vezető út K-i oldalán találjuk a Mária-forrást, az út D-i végén pedig a világörökségi védelem alatt álló Gombaszögi cseppkőbarlangot.
Adatlapot készítette:
Csillagtancos
Adatfelvétel ideje:
2012-02-16 10:34:28
 
 

Állapotjelentések

2018.05.02 11:25 klo állapot: 5 - egyéb

Tavaly ismét megtisztították a területet, a napokban pedig két hetes intenzív feltárás keretében kutatták egyelőre elsősorban a templom területét. Az ásatás folytatását, a falak konzerválását és bemutatását, emlékhely kialakítását tervezik.
Részletek a cikkben: http://muemlekem.hu/magazin/gombaszogi_palos_kolostor_feltaras_2018

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Uradalmi kúria (0.227 km)
Csákány-kúria (3.897 km)
Megyeháza (4.951 km)
Pelsőc vára (5.227 km)