Boldogságos Szűz Mária pálos kolostor romjai

A kép még a környék rendezése előtt készült...
A kép még a környék rendezése előtt készült...
Ország: Szlovákia
Szélesség (lat): N 48° 34,113'
Hosszúság (lon): E 20° 27,961'
Védettség van? nem tudom
Védettség száma:
Típus: Szakrális romemlék
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 5
Magyar történelmi jelentőség: 5
A település mai neve: Gombasek
A település magyar neve: Gombaszög
A település német neve:
A település latin neve:
Cím: A Rozsnyó-Pelsőc főútvonalból a Gombaszögi cseppkőbarlang felé (D-re) kiágazó, jól jelzett aszfaltút mentén, frissen kiirtott erdőben.
Egyéb adat: A falu ma közigazgatásilag Szalóc része, bár attól földrajzilag elkülönül.
Rövid leírás: Az Árpád-kori eredetű településről a fennmaradt írott források először 1243-ban tesznek említést. Pálos kolostorát 1371-ben a Bebek család alapítja. A gótikus stílusban épült, egykor gazdag kolostor templomból, ehhez kapcsolódó, elnyújtott, poligonális záródású szentélyből és ehhez É-on csatlakozó kolostornégyszögből állt. A 16. században épp az alapító család egyik tagja, Bebek György a kolostort elfoglalta (1555), a szerzeteseket elzavarta, az épületet pedig erősséggé alakította. A kolostort végül Schwendi Lázár császári hadvezér elfoglalta és lerombolta. Köveit az eltelt évszázadok alatt elhordták. Ma mindössze egy keskeny, ámde 7 m magas darab áll az egykori templom falából.
A rom környékét a teljesen elvadult, sűrű aljnövényzettől, fáktól, bokroktól néhány évvel ezelőtt (2006-ban?) magyarországi és rimaszombati civil szervezetek fiataljai tisztították meg, így ma könnyedén megtalálható.
A rom közvetlen közelében több értékes, de siralmasan lepusztult műemlék található: későbarokk hámor, öntöde, kúria romladozik. A kolostorhoz vezető út K-i oldalán találjuk a Mária-forrást, az út D-i végén pedig a világörökségi védelem alatt álló Gombaszögi cseppkőbarlangot.
Adatlapot készítette: Csillagtancos
Adatfelvétel ideje: 2012-02-16 10:34:28
 
 

Közeli objektumok (légvonalban)

Határeset

 

Állapotjelentések

2018.05.02 11:25 klo - állapot: 5 - pont: 18

Tavaly ismét megtisztították a területet, a napokban pedig két hetes intenzív feltárás keretében kutatták egyelőre elsősorban a templom területét. Az ásatás folytatását, a falak konzerválását és bemutatását, emlékhely kialakítását tervezik.
Részletek a cikkben: http://muemlekem.hu/magazin/gombaszogi_palos_kolostor_feltaras_2018

2012.08.04 17:58 klo - állapot: 2 - koordináta: N 48° 34,050' E 20° 27,933' - pont: 5Bár a leírás szerint a területet megtisztították az erdőtől, azóta visszahódította az aljnövényzet, ami többnyire csalán. Bevergődtem a falcsonkig, ami mellett egy kopjafa is áll. Sajna ilyen körülmények közt nemigen lehetnek túlzott remények a maradványok jövőjét illetően. A csonktól vagy ötven méternyire egy másik kisebb falszakaszt is látni (kő, téglával a tetején), közelsége miatt lehet, hogy az is a kolostorhoz tartozott. Azt már megközelíteni sem tudtam a bokroktól.

Összetett keresés