Böjthe-Cseke kúria

Kúria, udvarház
A falu északi részén
Rövid leírás:
A faluban fellelhető, számos, jellegzetes nagyobb méretű udvarház stílusától teljesen eltér a Böjthe-Cseke kúria.

A kúria építésének idejét a klasszicista épület elé ugró tornác oromzatán egykor, a kör alakú nyílás köré rendezett felirat jelezte: Építette: BJ. SzJ. 1866. A birtok az ortodox egyház tulajdonába került, aki parókiát alakított ki itt, és a felirat helyét felújítási munkák során ortodox kereszt foglalta el.

Kőből és téglából épült, cseréppel, sátortetővel fedett, részben alápincézett. A homlokzatát diszkrét, vakolatból készült ablakkeretezés díszítette, az épület sarkait amírozást utánzó díszítés, és párkányok gazdagították, amelyek a felújítási munkák során részben eltűntek, vagy át lettek alakítva. Az udvarház elé pedig igazi román – fonott mintával faragott, ortodox keresztekkel díszes – kapuzat került.

Csigavár (1.774 km)
Törökvár (3.643 km)