Bohus-kastély

Regimentul 85 Infanterie 162. szám: A város központjában, a fő utca keleti oldalán
Rövid leírás:
A Bohus-kastélyt klasszicista stílusban építették a XIX. század első felében, tipikus mezőségi kúria kinézettel látva el. A kastély épülete egy 30 helységből álló épülettest. A kastély fő részét egy terasz és egy homlokzat alkotja, amelyet dór oszlopok díszítenek.

Jelenleg a világosi születésű nagy román író, Ioan Slavici tárgyait bemutató múzeumnak ad otthont. Emellett ugyancsak a kastély épületében található egy kiállítás, melyet Emil Montia híres zeneszerzőnek szenteltek, aki élete nagy részét Világoson töltötte.

Az épület kiemelkedő magyar történelmi jelentőségét az adja, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc egyik utolsó napján, 1849. augusztus 12-én az orosz cári hadsereg előtti fegyverletétel szándékával Világosra érkezett magyar főparancsnok, Görgei Artúr itt szállt meg. E házban írta alá az ekkor már Kossuth által polgári és katonai teljhatalommal felruházott Görgei a feltétel nélküli megadásról szóló dokumentumot. Magára a tényleges fegyverletételre egy nappal később, 13-án került sor a település melletti mezőn.

A leíráshoz felhasználtuk a www.kastelyerdelyben.ro oldal szövegét. A csatolt fotók is ugyaninnen származnak.

Világos vára (1.521 km)
Egregy vára (8.058 km)