Bognár- és kovácsműhely

Ország: Szerbia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Бачка Топола / Bačka Topola
A település magyar neve: Topolya
Cím: Ifjuság (Omladinska) utca 31.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Az egykori, városszerte nagyra becsült Egri testvérek bognár-kovácsműhelye ritkaságnak számít, mivel általában két mesterséget sehol sem űztek egy helyen. Az mesterségek eszközkészlete viszont nagyobbrészt azonos volt, így az ilyen társulások a későbbi nagyműhelyek előzményének is tekinthetők. A műhely azt az időszakot tárja elénk, amikor a gépesítés már jelen van, de még nem lépett a villamosítás fázisába. A bognár- kovácsmesterségnek Topolyán a 18. századtól számítóan nagy hagyománya volt. Az 1940-es években még negyven kovácsműhelyről van tudomásunk. A Topolyán készült kocsikat szerte a Délvidéken kedvelték. A jellegzetes topolyai fémmintázatok alapján egy kocsifajtát topolyi szekérnek neveznek. Jelenleg a kovács- és bognárműhely belső berendezését szinte teljes egészében láthatják az érdeklődők, sőt azon kívül egy jó állapotban lévő fekete színű homokfutót is.

Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)