Bogáthy-Kornis-Rákóczi kastély

Ország: Románia
Jelentőség: Egyetemes jelentőség: 2
A település mai neve: Iernut
A település magyar neve: Radnót
A település német neve: Radnuten
A település latin neve:
Cím: Külterületen, a település DK-i határában, a Kolozsvár-Marosvásárhely országútból ÉK felé kiágazó Strada Castel végén, a Maros partján áll.
Egyéb adat:
Rövid leírás: Kies helyen, a Maros bal partja közelében emelt, négyszög alaprajzú, egy emeletes kastélyépület, közepén zárt udvarral, sarkain vaskos „sarokbástyákkal” (valójában bástyát utánzó alakú épületrészekkel). E helyen az Árpád-kori eredetű falut is birtokló Bogáthy családnak már a 15. sz vége óta nemesi udvarháza állott. Ennek bővítésével, átépítésével valószínűleg már a 16. században kialakult a mai, zárt kastélyépület, melyet külső erődítő falak és vizesárok vett körül, melyben a Maros erre terelt vize folyt. A 16. sz végén a fejedelem elkobozza és több kézen is keresztülmegy. Több fejedelem is sajátjaként birtokolja, szívesen tartózkodik itt. II. Rákóczi György Agostino Serena velencei építésszel átalakíttatja az épület struktúráját és lényegében kialakítja annak mai képét, udvari boltíves folyosóival, kőből faragott, díszes, több helyen szöveggel, évszámmal ellátott nyílászáró-kereteivel. Az épületen belül az elmúlt években folyt restaurátori szondázó kutatás gazdag falfestmények nyomait tárta fel. I. Apafi Mihály is sokat járt Radnóton: a kastély hatalmas, emeleti nagytermében 15 országgyűlést is tartott. Az épület 1802-ben leégett, ezután leginkább gazdasági jelentősége volt. 1887 óta katolikus gazdasági iskola működött benne, egészen az államosításig. Ezután is iskola maradt, majd pár év óta üresen áll.

Hosszú évek óta húzódik visszaadása jogos tulajdonosának, a római katolikus érsekségnek, ami ma még a tragikus állapotban lévő épület igen szükséges állagmegóvását is lehetetlenné teszi.

Az épületet egykor park vette körül, amely mára szintén teljesen elpusztult. Mai, gondozatlan növényei között a román néphadsereg „haditechnikai parkja” rozsdásodik. A kastélypark DNY felől nyíló főkapuját őrző bájos, emeletes, barokk kapuépítmény az összeomlás szélén van.

2012-ben az amúgy is nehéz sorsú épületet újabb tragédia érte: március 18-án emberi felelőtlenség miatt kigyulladt és leégett a kastély két zsindelyes sarokbástyájának tetőzete és megsérültek a szomszédos helyiségek is. Ezt a budapesti Teleki László Alapítvány gyors segítségének köszönhetően még ez év telén sikerült kijavítani, így az érintett helyiségek értékes falképei és díszítőfestései nem sérültek meg.
Adatlapot készítette: szépmíves

Közeli objektumok (légvonalban)