Bihar vára (földvár)

Közvetlenül a belterülethez északról csatlakozó részen, a főúttól K-re. Ide visz a Temető utca is.
Rövid leírás:
Igen nagy (kb. 8 kat. hold) területű földvár jelentős maradványai. Egy korábbi, megsemmisült bronzkori erősség helyén, valószínűleg a magyar államalapítás időszakában, a 10-11. század fordulóján épült, téglalap alaprajzú, föld-fa konstrukciós vár, melynek falai ma is 15 m szélességben, 9-12 méter magasan állnak. A falakon kívül széles árok húzódik körbe. Eredeti kapuja DNY felől nyílt.
A Szent István által alapított Bihar vármegye központjának számító vár egyben a bihari főesperes székhelye is volt. A 11. században az országban a mindenkori király után legfontosabbnak számító méltóság, a herceg (dux) székhelye is Biharon volt. Szent László király a megyeközpontot a közeli Váradra helyezte át, ezzel Bihar jelentősége egyre inkább csökkenni kezdett. 1068-ban és 1091-ben úzok, kunok ill. besenyők dúlták fel a települést, de várát később helyreállították. A 12-13. században az addigra nyilván avult állapotba jutott sáncok tetejére kőfalat húztak. A tatárjárás után hadi jelentőségét elvesztette. 1704-ben II. Rákóczi Ferenc fejedelem táborozott itt, csapatai élén. Ekkor a sáncon 2 további „bejáratot” is nyitottak.

Van védettsége BH-I-s-A-00951 Tisztán tartott szép környezet.