Bihar Megyei Takarékpénztár székháza

Independentei utca, 3. szám
Rövid leírás:
Építője és megrendelője is ismeretlen a Fekete-Sas palota szomszédságában álló, Kossuth (ma Independentei) utcai kétszintes épületnek, amely 1872-ben már állt, ekkor vette használatba a Bihar Megyei Takarékpénztár. A feltehetően romantikus kialakítású homlokzatot változtatták szecesszióssá, hogy mellette lévő Sas-palotához stílusában igazodjék. Az épület háromszögletű orommezejében az évszám, és a bankot jelképező méhkas látható. Az ingatlan második szintje 1886-ban épült, mindkét emeleten egyenes záródású ablakokkal. Az átalakítási tervet, amelynek alapján 1909-1910-ben átépítették és sgraffitosszerű szecessziós-girland díszítést kapott, Mende Valér készítette. Az épület központi részét függőlegesen tagolja a sgraffitos díszítés, mindkét szinten két-két pár, szecessziós virágdíszítéssel tagolt ablakkal.
Az erőteljesen megrongálódott épület a műemlékövezet része, de külön védettséget nem kapott.