Bihar Megyei Nemzeti Kaszinó

Republicii (Fő) utca, 6 szám
Rövid leírás:
Az idősebbik Rimanóczy Kálmán egyik legharmonikusabb tervezésű ingatlana a Fő utcai kaszinóépület az Orsolya-zárda folytatásában. Az 1833-ban létrejött Bihar Megyei Nemzeti Kaszinó eleinte Rhédey Ádám palotájában, a mai Park Szállóban működött, 1888 őszén költözött át az Úri utca és a Fő utca sarkán álló, az Orsolya-rend tulajdonát képező díszes bérházba.

Rimanóczy Kálmán tervének kivitelezéséhez az esztendő tavaszán láttak hozzá a tervező felügyelete alatt és 1888 novemberére készült el teljesen. A sarki épület tervezői zsenialitása, hogy nem a Fő utcára, hanem az Úri (ma Roman Ciorigariu) utcára néz, itt is van a bejárata. Az épület függőleges tagozását a középső és a két szélső rizalit adja, vízszintesen pedig egy erőteljes övpárkány választja el a két szintet. Az épület földszintjét kváderkövet utánzó vakolat és dísztégla fedi. Zárköves ablakai vállpárkányra futnak, íves megoldásúak. Az emeleti egytengelyes sarokrizalitokat páros kompozitfejes pilaszterek szegélyezik, a falsíkot keretelt ablak töri meg, amely állgyámokon pihenő, domináns szemöldökpárkánnyal és timpanonnal alkot egységet. A köténymezőben kőbábos korlátok találhatók. A rizalitok közötti falmezőben is hasonló ablakok találhatók háromszögű timpanonnal. Az öttengelyes középrizalit földszintjén félköríves zárt kapualj található. A főpárkány gyámsoros, fölötte a sarokrizalitot kőbábos attika koronázza. Az épület fő és mellékhomlokzatát a sarkon egy egytengelyes rész kapcsolja össze. A földszinten félköríves ajtóval, az emeleten pedig ajtóval ellátott hármas ablakkal, amelyet szegmensíves tört timpanonos oromzat zár le. Előtte gyámokon nyugvó erkély található kőbábos mellvéddel. Az emeleti részt ez idő tájt az Ady Endre Közpépiskola használja, a földszinten boltok működnek.

Forrás: Péter I. Zoltán, Nagyvárad 900 éves múltja és épített öröksége. Budapest, 2005.

Bartsch-ház (0.043 km)