Biális-kúria

Kúria, udvarház
Csíkszentmihály, 254A.
Rövid leírás:
A családalapító Biális Ferenc olasz eredetű, Genovából származik, 1650 körül jött katonaként Erdélybe. A Biális udvarház 1837-ben épült a székely nemesi kúriák régen ismert stílusában, nagy telekkel és melléképületekkel körülvéve, kőkerítéssel biztosítva. Biális Ferenc második fia Biális László, Tamás ezredes lányát kéri feleségül, és közösen építik fel a most létező Biális udvarházat. A Biálisok a legelőkelőbb székely primor családokkal házasodtak össze, így vérségi kapcsolatuk révén magasabb társadalmi pozíciókba kerültek, de tehetségük szerint is magas szinten szolgálták a csíki székely érdekeket. A XIX. század végén még osztatlan birtokkal szerepelnek a csíkszentmihályi birtok lajstromban a Minierekkel. A Biális kúria üresen maradva, a község tulajdonába került, valószínűleg az örökösöket kielégítve, a lakóházból községháza lett. A két világháború alatt katonai öltözőnek adott helyet. Ma posta és közbirtokosság működik benne. Az önkormányzat az épület felújítását tervezi.