Megújulásunk támogatója:  

Bethlen-várkastély


A képek forrása: www.varak.hu


Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 14,830'
Hosszúság (lon):
E 24° 52,585'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 2
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 4
Magyar történelmi jelentőség: 3
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól délre, a Nagy-Küküllő partja közelében.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A négy saroktornyos, valaha külső falakkal és sarokbástyákkal megépített várkastély romjait a Küküllőközi dombvidék területén, a mai Bún község központjától délre, 1,5 km-re, a Nagy-Küküllő egykori kanyarulatában találjuk. Kisbún már a 16. században a Bethlen családé volt, melynek egyik tagja, Bethlen Farkas erdélyi főgenerális kezdte el a kastély építését 1617-ben. Ekkor alakult ki a négyszög alaprajzú kastély. Bethlen Farkas fia, Bethlen János (1613?-1678) író, történész és kancellár 1640-1675 között bővíttette a kastélyt illetve kisebb átépítéseket végeztetett rajta. Ekkortájt készült el a kastély árkádíves déli főbejárata, felette pedig a szintén árkádos loggia, valamint a főépület körüli védőfal és az egyik, Haller Gábor tervezte bástya.

A kastély a második világháborút követően egy termelőszövetkezet tulajdona lett, ekkor kezdődött pusztulása. A 20. század során, a folyó szabályozásakor a várkastélytól északra, 50 méterre építették meg azt a betonlapokkal borított gátat, amely a Nagy-Küküllő medrét elterelte az addigi, a kastély déli oldalát körülfolyó medréből. A településnek ezt a részét korábban Alsóbúnnak is nevezték.

A folyó árteréből enyhén kiemelkedő magaslaton áll a téglalap alaprajzú kastélyépület romos tömbje, melyet négy sarkán sokszög alaprajzú lőréses tornyokkal erősítettek meg. A várkastély falai magasan állnak, tetőzete elpusztult, belső falai nagyrészt romba dőltek. A központi épületet kb. 30 méteres távolságban valaha négyszögletes alaprajzú külső fal kerítette, amelyet sarkain egy-egy rombusz alaprajzú, lőrésekkel ellátott saroktorony erősített. A külső falak mára elpusztultak, a négy saroktorony közül a két déli torony romjai még állnak.

A leírás forrása: Karczag Ákos / www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-29 15:52:51
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Domonkos templom (7.064 km)
Órás torony (7.092 km)
Diáklépcső (7.261 km)