Bethlen-kastély

Strada Trandefirilor
Rövid leírás:
Gr. Bethlen (III.) Béla (1888-1979) főispán, az 1940-ben visszatért Észak-Erdély magyar kormánybiztosa 1928-ra elkészült egyszerű, udvarházszerű kastélya méreteivel és puritán kialakításával is tulajdonosa legendás szerénységét és mértéktartását sugallja.

Az építtető a XX. századi erdélyi magyarság egyik legnagyobb formátumú egyénisége volt, az Erdélyi Gazdasági Egylet elnökeként, az Erdélyi Református Egyház főgondnokaként, majd 1940-ben Beszterce-Naszód és Szolnok-Doboka főispánjaként. Bethlen kastélyát 1946-ban a román állam elkobozta, az épület az Egészségügyi Minisztérium tulajdonába került, falai között elmebetegeket helyeztek el.

Az örökösök visszaigénylik az épületet, amely az évek során minden díszét elveszítette. Az ügyük még nem oldódott meg.

Kudu vára (2.712 km)
Torma-udvarház (6.375 km)