Bethlen Pál-kastély

Kúria, udvarház
Aleea Ghiocelului utca 6.
Rövid leírás:
A települést írott források először a 14. században említik. A 15. században az erdélyi és magyar történelemben fontos szerepet játszó Bethlen család megépíti kővárát, amely a Rákóczi szabadságharc után már nem szerepel a forrásokban, mára már nyomtalanul elpusztult. A település a család ún. Bethleni ágának ősi fészke, így a történelem során több kastélyt ill. kúriát építettek itt. Ezek közül ma - különféle mértékben átépítve - 4 épület áll fenn. Ezek egyike a korábbi Bethlen-vár közelében a 18. században felépült Bethlen Pál-kastély. Építtetője és névadója gr. Bethlen Pál (1851-1935) Beszterce-Naszód megyei főispán volt. Építéséhez valószínűleg egy korábbi (17. századi? késő reneszánsz?)kastély földszintes maradványait és saroktornyát használták fel. A ma látható egy emeletes, eklektikus épület erősen tagolt tömegű. Tervezője valószínűleg Kalina Mór neves építész lehetett 1900 körül.

A házat 1945-ben a román állam \"államosította\". A kommunizmus évtizedeit erősen megsínylette az éplet, melyet erősen át is alakítottak, harmonikus külső képét tönkretették, melléképületei jó részét elbontották. Működött benne az 1990-es években könyvtár és művelődési ház is, de ma polgármesteri hivatalként használják.

Bethlen-kastély (0.270 km)
Kudu vára (2.442 km)