Bethlen Gábor Kollégium

Egyházi középület
Suluțiu Alexandru Sterca utca 2
Rövid leírás:
A Bethlen kollégiumot 1622-ben alapította Bethlen Gábor fejedelem, azzal a céllal, hogy a külföldi egyetemek után hazánkban is meginduljon a művelt értelmiség képzése. A heidelbergi akadémia mintájára alapított egyetemet eredetileg Kolozsváron, az elpusztult jezsuita egyetem helyén tervezték felállítani.
A filológia, filozófia és teológia fakultással működő akadémia épülete két, téglalap alakú belső udvart zár közre. A barokk kori épület termeit boltíves mennyezet fedi, ajtó- és ablakkereteit kőből faragták.
A szabálytalan négyzet alaprajzú épület egy középszárnnyal két udvarrészre tagolódott volna a tervek szerint, ahol a könyvtár és az előadótermek kaptak volna helyet. Ez a szárny azonban vagy nem épült meg, vagy elpusztult a történelmi események viharában.
II. Rákóczi György lengyel hadjáratát követő török dúlások után, 1658-ban került át Nagyenyedre. Az épület helyreállítása után 1672-től itt kapott helyet a Sárospataki Református Kollégium egészen 1716-ig. Ekkor a császári katonaság épülete lett.

Forrás: Nagyenyed. Bethlen Gábor kollégium