Berzéte vára

Berzéte falai

Berzéte alaprajza

Berzéte rekonstrukciós rajza
Brzotín
Rozsnyótól délkeletre Brzotín és Slavec között a Szilice-fennsíkon található
Rövid leírás:
A korai középkorban létrejött erősség szerepe a gyepűrendszer kialakulásával összefüggésben áll, hiszen annak belső oldalán a Lengyelország és a Szepesség felé irányuló országos útvonal mellett feküdt a Sajó mentén. A 11. században már valószínűleg őrhely, kisebb favár állhatott itt, amely a tatárjárás idején pusztulhatott el, majd a terület az Ákos nembeli Detre és Fülöp tulajdonába került, ez utóbbi építette valószínűleg a várat. Később Gömöri Batiz és testvérei: Miklós és Mareus birtokába került. Először 1311-ben említik, amikor Detre unokái, Bebek Domokos és István kezén volt a vár. Istvántól hatalmaskodásai miatt elkobozták, Batiz rokonsága kapta vissza 1321-ben, és a Bebekek a 14. sz. folyamán hiába próbálták elperelni.
1327-ben birtokosztállyal Batiz utódaié, a Gömörieké lett. A Gömöriek kihaltával Zsigmond 1423-ban birtokaikat Bebek Jánosnak adta zálogba, majd 1430-ban ifj. Perényi Jánosnak és Imre fiainak adományozta. Ezután egy időre a Máriásiaké lett, mert 1489-ben márkusfalvi Máriássy Istvánt iktatják a vár, valamint Berzéte, Rudna és Kőrös helységek birtokába. Ezután a várat többé nem említik.
A hajdani vár sziklás platóján egy középen megosztott lakóépület csekély alapfalai állnak, melyhez K-ről az egykori kapuépítmény maradványa csatlakozik. A kis erősséget a NY-i oldal kivételével árok övezi.

hegyi30

Dancs-kastély (3.223 km)