Bernáld-kúria

A koordináták csak a településre és nem az objektumra mutatnak!
Kúria, udvarház
Csernáton 679. szám
Rövid leírás:
A kúria a töredékesen megmaradt kőkerítés mögött helyezkedik el, empire stílusú, kőből és téglából épült a 18. században. Cseréppel fedett, a tetőszerkezete az ácsmesterség remekműveinek egyik példája. Az egyharmada alatt boltíves pince található, ezen kívül roppant impozáns a hat pilléren nyugvó, délkeletre tekintő árkádos tornáca.

A kúria ajtó- és ablaknyílásait szalagfüzéres vakolatdíszek, a síkmennyezetes szobákat stukkódíszek gazdagítják. A nyugati hátsó szobák boltozottak. Különlegessége a főhomlokzatán lévő római számos napóra. Illetve fontos megjegyezni, hogy a Bernáld család megmaradt az ősi katolikus hiten, és a katolikus templom felépítéséig a falu alsó részében lakó katolikus hívek számára a keleti boltozott szoba szolgált kápolnaként. Jelenlegi tulajdonosa a Bartók család.

A leírás és a képek forrása: www,kastelyerdelyben ro

Damokos-kúria (0.903 km)