Bérház

Fejova 3. (Feja utca 3.)
Rövid leírás:
Azok után, hogy nem sokkal korábban ugyanezen az utcán, a szomszédos 1. szám alatt, Őry Lajos tervei szerint építették át az egykori Magtár épületét, 1936-ban ismét megkeresték, hogy egy új, modern, kétszintes épületet tervezzen a Feja utca 3. szám alatti telken, a Szomolnokról származó Szilárdy Dezső és felesége számára.

Akárcsak a Magtár, az új épület is a 18. században elbontott várfal és a néhai kassai citadella erőd helyére épült. Őry Lajos itt is a környező épületekhez igazodva tervezte meg az új épületet. Kedvelt építészi megoldása volt a szimmetria és aszimmetria ötvözése, melyet itt is alkalmazott. Az aszimmetriát a homlokzaton elhelyezett erkélyek hangsúlyozták, amelyek az épület középső, előreugró traktusának bal oldalán jelennek meg. Ezt a függőleges tagolást a a homlokzat sík felületeit vízszintesen raszterezett vakolata oldja. A földszinten, a bejárat mellett itt is helyet kapott egy körablak, mely több épületén szintén megfigyelhető. A földszint + két emelet magas épület minden szintjén két, különböző méretű lakás kapott helyet, amelyeket az épület hátsó részén elhelyezett lépcsőházból lehetett elérni.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.

Magtár (0.026 km)