Bérház

Fapiac u. 7. (Drevny trh 7)
Rövid leírás:
Kassa történeti városmagjának határán, egy ujonnan nyitott utcában épült Őry Lajos kassai építészmérnök ezen bérháza, egy a közelben álló, már majdnem teljesen megépült Ortodox Zsinagóga közelében, amelynek szintén ő volt a tervezője. Az utca felőli oldalon levő lakások ablakai a szemben található parkra néznek. Emellett az épület hátsó részén egy belső udvar és egy parkosított kert tartozott.

Homlokzatára egyszerű tagolás jellemző. Az ablakok négyzetes kialakításúak, ugyanakkor a klasszicizmus stílusjegyeit is magukon viselik. Itt is felismerhető az Őry Lajosra jellemző történeti és modern stíluselemek jellegzetes ötvözése. Ezen az épületen is alkalmazza a munkáin gyakran megjelenő piros műkő lábazatot, amely a földszinti ablakokig ér.

A bérház bejárata mívesen kialakított, fölötte erkély található, ahova egy ívesen záródó és magas zárókővel ellátott ajtón keresztül lehet kilépni. Ez az ajtó lényegében megismétli a földszinti bejárati ajtót.

Az épület U alaprajzú, kétoldalt hátrafele egy-egy szárnyat tervezett. Magasföldszintjén két-két lakás kapott helyet kétoldalt. A két, nagy, négyszobás lakás fő helyiségei délre, a parkra, míg két kisebb cseléd vagy bérlakás a belső udvarra és kertre néznek. Az emeleten az építtető, egész szintet elfoglaló lakása kapott helyet.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.

Haszid gettó (0.126 km)