Bérház

Stúrova út 21.
Rövid leírás:
1928-29. évben épült, háromszintes bérház, Őry (Oelschläger) Lajos tervei alapján. Őry (Oelschläger) Lajos az 1920-as évek végén már ismert és elismert építésze volt Kassának. Stílusára a modern és a történelmi múlt sajátos egyesítése jellemző, amely ezen épületén is tetten érhető.

Bár az épület első terveit a tulajdonos Martončik G. építész készítette, annak hagyományos, konzervatív, historizáló stílusa nem nyerte meg az építtető tetszését. Így valósultak meg Őry (Oelschläger) Lajos tervei Kassa dél-nyugati elővárosának nyugati részén.

Itt is egy többfunkciós lakóházat tervezett a régi városfal lebontásával keletkező új terület szélén. A historizáló környezetben egy modern épület született tervei nyomán, amely szervesen kapcsolódik a meglévő beépítéshez.

Az épület főhomlokzata elkerülve a zárt beépítést és igazodva a mellette álló villához, hátrébb ugrik és egy kovácsoltvas kerítés választja el az utcától. Külső megjelenésében Őry (Oelschläger) Lajos itt sima felületet alkalmaz, amelyet vertiklálisan, a homlokzat elé sarokkal kilépő, zárt erkélyek ablakaival tagolta és tette egyszerre érdekessé és nyugodttá. A bejárat fölött egy attika magasodik, amely egyszerre emeli ki a bejáratot és hoz létre egy tökéletes szimmetriát. A bejárat fölötti erkélyeket itt is kovácsoltvas korlát zárja.

Az alápincézett épület földszintjén két iroda, illetve két 5 szobás lakás kapott helyet konyhával, fürdőszobával, cselédszobával. Az két felső szinten négyszobás, hallal ellátott lakások vannak mosdóhelyiséggel, valamint egy háromszobás lakás. Az alagsorba került a házmester egy szobás lakása, két kislakás, raktár helyiségek, a mosókonyha és a szárító.
Ebben az épületben kapott helyet a tulajdonos fiának Dental Depot nevű cégközpontja, és a ház homlokzatára került a céget hirdető felirat, kiegészítve a homlokzati kompozíciót.

Az államosítás után az épület állapota folyamatosan romlott, amelynek következtében az 1970-es évekre lebontásra ítélték. Végül ez mégsem következett be és az 1980-as években mégis felújították.

Forrás: Adriana Priatková - Peter Pásztor: Oelschlager - Őry. Kassa, 2012.