Beniczky-várkastély

Alsómicsinye, a település keleti határában, a dombtetőn
Rövid leírás:
Négyszög alaprajzú, háromszintes késő reneszánsz épület, sarkain hengeres bástyatornyokkal, hátsó homlokzata közepén erőteljesen kiugró, négyszögletes lépcsőtoronnyal. Beniczky Tamás és felesége, Meerwaldt Anna építtette egy – azóta megsemmisült – felirat szerint 1667-ben. A nagy gonddal emelt és karbantartott épület a 18. század végén új tetőt kapott, ablakait is átalakították. Itt született Beniczky Lajos 48-as honvédezredes, kormánybiztos. A várkastély a Beniczky családé maradt egészen az 1900-as évek kezdetéig.

A második világháború alatt súlyosan sérült castellumot az 1970-es évek közepén a közép-szlovákiai műemléki hatóság hozatta helyre. A kastély magas műízléssel megalkotott szabadtéri reneszánsz kandallóját s egyik termének mennyezeti stukkóját sikerült megmenteni. Sajnos a kastély másfél évtizede ismét lakatlanná vált, belseje omladozik, pusztul. Híres kandallóját ismeretlenek kibontották és elszállították. Bár az épület tetőzete viszonylag ép, azonban állagmegóvás híján így is hamarosan a pusztulás szélére kerülhet.

Forrás: Karczag Ákos/várak.hu