Benedik-ház

A város fő terén (ma: Námestie gen. M. R. Štefánika) a 13. szám alatt.
Rövid leírás:
A tatárjárást követően, a 13. század második felében német telepesek által alapított Breznó gazdasági felemelkedését intenzív bányászatának, illetve számos céhbe tömörült iparosának köszönhette.

Az egykor rövid ideig szabad királyi városi jogokat is birtokló település tágas főterén állnak legfontosabb középületei és legtehetősebb polgárainak - gyakran középkori, vagy korai újkori részleteket rejtő - házai.

A 13. számú ház a téglalap alakú tér nyugati térfalában, utcafronton, zárt sorú beépítésben álló, \"L\" alaprajzú, egy emeletes, nyeregtetős, ma fémlemezzel fedett polgárház. Eredetileg két, a 16. század első felében épült, önálló, földszintes ház állt itt. Az épület képének továbbfejlődése jellemzőnek mondható a fő téri középkori házak többségénél is. Az épületet 1650. körül összekapcsolták, megépítve a mai, félköríves kapuzatot. A következő építési fázisban emeletet építettek a házra, az udvar irányában új épületszárnnyal bővítették. A hasznos lakótér olyannyira kibővült, hogy két, önálló, elkülönülő lakrész jöhetett benne létre. A ház első, név szerint is ismert tulajdonosa a 17. század nyolcvanas éveiből a középosztálybeli Benedik család volt, akik a ház \"felső\", vagyis északi szárnyát birtokolták. Az \"alsó\", déli épületrészt csak a 18. században szerezték meg. A Benedik család számos polgári foglalkozást űzött: fakitermeléssel, kohászattal, vasiparral és juhtenyésztéssel is foglalkoztak. Kocsmát birtokoltak, dohánykereskedést béreltek és sörfőzési joggal is rendelkeztek. Egyik családtagjuk, Benedik Ferenc főhadnagyi rangban a nemesi őrség tagja is volt.

Az épület mai képe az 1980-as években folyt műemlék-helyreállítás során alakult ki. Ennek keretében az épület homlokzati díszítését az 1779-es állapotnak megfelelően állították helyre. (Ebben az évben tűz pusztított a városban és 113 ház, köztük ez is, leégett.) 1784-ben a ház tulajdonosa, Benedik Dániel a városi kapitány az épületet - a homlokzati díszekkel együtt - helyreállította és tettét a bejárat fölött elhelyezett, évszámos feliraton is megörökítette. Az ablak fölötti felirattöredékkel együtt a maga nemében ez az egyedüli, máig fennmaradt paleográfiai emlék a városban.

Az épületben ma Szlovákia egyik legfiatalabb muzeális intézménye, a Felső-Garam-menti Múzeum részlege működik. Termeiben jelenleg történeti kiállítás látható \"Breznóbánya a változó időben\" címmel.

A múzeum szlovák és angol nyelvű honlapja, melynek adatai segítségével a fenti leírás is készült: http://www.horehronskemuzeum.sk