Bencés kolostor és kastély romjai

Szűz Mária-templom, fotó: Vedran Sirola

Szent Mihály-templom, fotó: kroatien-lexikon.de

Horvátország
Szakrális romemlék
A település déli részén
Rövid leírás:
A mai kolostor és kastély területén bencések alapítottak kolostort a 10. század második felében egy feltehetően 6. századi épület, a ma is álló Szűz Mária-tempom felújításával. Az alapítást összekapcsolják Szent Romuald, a kamalduli rend alapítójának a személyével, aki a hagyomány szerint 1002 körül élt az itteni közösségben. A ma látható impozánsabb középkori épületmaradvány, a Szent Mihály-templom azonban ennél néhány évtizeddel későbbről, a 11. század derekáról származik. Viszonylag nagyobb román stílusú csarnok, keleti oldalán félköríves apszissal. A bencések 1300-ban elhagyták a kolostort, rövid időre a templomosoké, majd a kamalduliaké lett. A 16. század elején ismét elnéptelenedett, néhány évvel később ugyan betelepítették, ám a 17. század közepén megszűnt a kolostori funkciója. A 18. század elején lett világi birtok, majd a Coletti-család kihalása után a 19. század közepén az osztrák állam tulajdonává vált. Legújabb, ma már romosan álló épületei is ebből a korszakból valók. Laktanyaként, majd erdőőri szállásként használták, mielőtt pusztulásnak indult volna.
A területen még nem folytattak átfogó kutatást, több egyelőre azonosítatlan falmaradványt (feltehetően középkori erődítések nyomát) is láthatunk a bozótos, csak helyenként megtisztított területen.
2016-06-25 12:48:53

2017.09.13 13:53 ngabi állapot: 2 - koordináta: N 45° 8,440' E 13° 42,152' - egyéb

Preventív védelem alatt álló emlék. Preventív védelem vége: 2008. 12. 02. Nyilvántartási szám: P-1553.
A bencés kolostor helyén már a 6. században a bencések által épített keresztény templom állt. Ezt a templomot valószínűleg egy avar-szláv támadás során rombolták le, de a 9. században újjáépítették. A 10. század végén ugyancsak a bencések alapítottak kolostort ezen a helyen. ...A kolostorban élt egy ideig 1002 körül Szent Romuald, akit a kolostor alapítójának is tartanak. Szent Romuald Ravennában született 956-ban a gazdag Onesti családban és megalapította a kamalduli szerzetesrendet, az Isztrián pedig a kloštari mellett a ma Kanfanarhoz tartozó Dvigradhoz közeli Szent Petronella kolosotort is ő alapította. 1041-ben a kolostor apátja Giovanni felépíttette a réginél sokkal nagyobb Szent Mihály templomot. A két templommal szemben egy másik nagy épület romjai is látszanak, melyet egy századokkal később épített vár romjainak tartanak. 1300-ban a szerzetesek elhagyták a kolostort és Bonifacio poreči püspök 1305-ben úgy hartározott, hogy a templomos lovagoknak adja. 1314-ben kamalduli szerzetesek érkeztek ide. A kolostor a 15. századig a poreči püspökhöz, egyházjogilag az aquileiai pátriárkához tartozott. 1516-ban járvány pusztított, majd az osztrák-velencei háborútól szenvedett. A szerzetesek csak 1528-ban tértek újra vissza az ősi falak közé. A bencések X. Ince pápa rendeletére 1652-ben hagyták el a kolostort, amely 1707-től világi birtok lett, majd egészségügyi okok miatt kiürítették. 1771-ben a trevisoi Coletti gróf vásárolta meg, aki abban az időben Porečen élt. 19. század közepén a család kihalása után osztrák állami tulajdon lett. Az osztrák hatóságok laktanyaként használták, majd erdőőröket szállásoltak el benne.
wikipédia részlet
Nagyon rossz állapotban van. Minden ajtót és alsó ablak helyét bedeszkázták, befalazták, vagy ráccsal védik. Az épület helyenként életveszélyes.