Bencés apátság maradványai

Szakrális romemlék
Nagyszikla (Veľká Skalka)
Rövid leírás:
A bencés apátságot 1224-ben alapították Szent Zoerard András és Szent (magyarországi) Benedek kultuszának ápolására. A barlang fölé, ahol a hagyomány szerint a két későbbi szent remetéskedett, ekkor építettek gótikus kápolnát, amit kolostor-, majd a későbbiekben további kiszolgáló épületekkel bővítettek. A 16. század első felében megszűnt a szerzetesi élet Vágszikláson. A 17. század közepén az elhagyott apátság a jezsuiták tulajdona lett, akik részben felújították, átépítették. A rend feloszlatását követően indult romosodásnak.
Jelenleg a helyszínen a 17-18. században átépített épületek (kápolna), valamint a konzervált gótikus-barokk romegyüttes látható. Az egykori bencés apátság és a kápolna zarándokhely, a zarándoklat időpontja július 17-e, Zoerard András és Benedek 1083-as szentté avatásának napja.

Trencsén vára (3.025 km)
Zsinagóga (3.329 km)