Belvárosi zsinagóga

Zsinagóga
Strada Mărăşeşti 6
Rövid leírás:
Az első zsinagóga még 1763-ban épült a településen. A belvárosi zsinagóga száz évvel később, 1863 és 1865 között épült a budapesti Dohány utcai zsinagóga tervezésében is közreműködő Carl Schumann tervei alapján. A bizánci-mór stílusú zsinagóga a neológ közösség számára épült. Érdekessége, hogy kétszer is felavatták: megnyitásakor és 1872-ben, amikor meglátogatta I. Ferenc József császár. Ezen utóbbi látogatás emlékét ma is márványtábla őrzi a zsinagóga falán.
A ferencesek kolostora melletti szűk területen épült zsinagógában összesen 420-an, a karzaton 320-an fértek el. A három hajós térbe a főhajóba vezető bejáraton keresztül lehetett belépni. A homlokzaton két torony került kialakításra. Impozáns külső megjelenése egyszerre visszafogott és gazdagon díszített. Részletei finoman kidolgozottak.
A ma már használaton kívül levő épületben a Temesvári Filharmóniai Társaság koncertterme kerül majd kialakításra a tervek szerint.

Ajtaja évek óta bedeszkázva, beázik, Rossz állapotú elhanyagolt a takaró háló elszakadva lóg.