Megújulásunk támogatója:  

Bedecs vára

Ország:
Románia
Szélesség (lat):
N 46° 47,657'
Hosszúság (lon):
E 23° 10,104'
Védettség van?
nem tudom
Típus:
Vár, várkastély
Jelentőség:
Egyetemes jelentőség: 1
Jelentőség a szűkebb környezet/adott ország szempontjából: 3
Magyar történelmi jelentőség: 2
A település mai neve:
A település magyar neve:
A település német neve:
A település latin neve:
Cím:
A falutól 2,5 km-re keletre egy szikladombon.
Egyéb adat:
Rövid leírás:
A Gyalui-havasok ÉNy-i részében húzódó Kucsuláta hegysor területén, a Lonka-patak mellett fekszik Bedecs (Bedeciu) falu. A községtől keletre, 2,5 km-re, egy fenyveserdővel borított ÉK-DNy irányú hegynyúlványon, melyet délkeletről a Vár-völgye, északról a Kapus-patak határol, találjuk a bedecsi vár csekély maradványait. A kis területű, középkori hegyi várról okleveles említés nem maradt fenn. Jellege és maradványai alapján fennállása a 13-14. századra tehető.
A hegygerinctől kettős árokkal leválasztott kis vár területe 40x15 méter. Felszíne a kincskeresők turkálása miatt erősen bolygatott, ezért a vár alaprajza nehezen kivehető. Az északi oldalon, ahol kissé lankásabb a hegyoldal a Kapus-patak felé, a plató peremén várfal maradványát találjuk. A várfalnak egy 2 méter hosszú, szögben megtörő darabja 1-1,5 méter magasan ma is jól látható. A plató D-i részén a hegyoldal meredek és szakadékos, itt falazat nyoma nem figyelhető meg.

A községben lakók elmondták, hogy az 1940-es években még több falszakasz is látszott a vár területén, ezeket azonban a kincskeresők szétdúlták.

A leírás forrása: www.varak.hu
Adatlapot készítette:
szépmíves
Adatfelvétel ideje:
2013-06-20 14:08:05
 
 

Összetett keresés

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Varjúvár (8.591 km)
Barcsay-kastély (12.938 km)