Bay-kastély

Ördögkút 245. szám
Rövid leírás:
Ördögkút központjában látható kastély Bay Ferenc földesúr építette a XIX. század közepén. Itt élt családjával együtt 1944-ig. Mindössze néhány héttel azelőtt, hogy ideérjen a második világháború frontvonala, családjával együtt felesége szülőfalujába, Körtvélyesre költözött. Végleg elhagyta Ördögkutat, emiatt a település lakossága őt tette felelőssé a néhány héttel később bekövetkezett vérengzések miatt.

A háború után a kastély TSZ-székhely lett, 90 után pedig közprédára került. Állapota napról-napra romlik, csupán műemlék státusza maradt meg. Lebontani nem szabad, renoválására, konzerválására pénz nincs, várják, hogy magától összedőljön. Történik mindez annak ellenére, hogy Ördögkút az ország egyik egyedi épületét birtokolja.

A leírás és a kép forrása: www.kastelyerdelyben.ro További képek: Google Earth

Sziklatemplom (9.621 km)