Batthyány-kripta

Alaprajz

A település mai neve: Güssing
A település magyar neve: Németújvár
A település német neve: Güssing
Cím: Németújvár
Egyéb adat:
Rövid leírás: A ferences templom és kolostor 1640-es évekbeli építésekor létesített, majd a későbbiekben bővített, a templom, illetve a kolostor alatt húzódó kripta, a Batthyány-család temetkezőhelye. A helyén korábban valószínűleg az Ágoston-rendi templom kriptája állt. Főbejárata a templom déli oldalában nyílik, de a sekrestyén át is megközelíthető.
A hat helyiségből álló kripta terei barokk kialakításúak, felújításra szorulnak. A terekben a Batthyány-család hozzávetőlegesen száz tagjának földi maradványait őrzik. A bécsi császári-kripta után a legjelentősebb családi sírbolt Ausztriában.
Történeti értéke miatt szerepel külön adatlapon. A ferences templom és kolostor adatlapja: http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=228

Riportunk a kolostor és a kripta történetéről: http://www.muemlekem.hu/magazin/hatareset_batthyany_kripta_nemetujvar
Adatlapot készítette: klo

Közeli objektumok (légvonalban)