Batthyány-kastély

A kép forrása: Pinkafelder/wikipedia.org
Schlossgasse 1
Rövid leírás:
A település mai neve már 1289-ben olvasható a forrásokban (Pinkafelde). A terület 1644-től a Batthyány család uradalma.

A területet a Königsbergektől megvásároló Batthyány Ádám gróf bővítette az akkor még reneszánsz kastélyt 1658-ban. A 18. században további bővítés történt, barokk stílusban.

Az épület jelentős, reneszánsz kori maradványokat őriz az árkádos körfolyosón és egy gazdasági épületében. Az "L" alaprajzú, két emeletes épület ma zömmel barokk stílusú. Északon található a díszes, kovácsoltvas szárnyas, félköríves kapuépítmény. 1757-ben a kastély déli részén megépült a Páduai Szent Antal kápolna. A kápolna állapota fokozatosan romlott, míg 1904-ben összeomlott. A szent Antalt ábrázoló barokk oltárkép a kastélyba került, az egykori kápolnára pedig egy Szent Antal-oszlop emlékeztet. 1953-ban megújították a kápolnát, immáron Szent Márton tiszteletére szentelve.

1945-ben a Batthyányak a területet Pinkafő városának adományozták. Jelenleg tartományi szakiskola működik a falai között.

Mária-oszlop (0.499 km)
Katolikus paplak (0.526 km)