Báthory-vár

Cím:
A település főutcáját jelentő Strada Libertăţii (Szabadság utca) és a Strada Ion Creangă utca közötti területen.
Rövid leírás:
A település 1351-ben került a Báthory család birtokába. A magyar történelemben kiemelkedő család e városról elnevezett somlyai ágából származott többek között Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király, valamint Báthory András, aki szintén erdélyi fejedelemségig vitte.
Somlyó korábbi várát a közeli Magura hegyen a török háborúk idején 1551-ben Mohamed beglerbég leromboltatta. Ennek pótlására építtették fel 1592-ben a Báthoryak immár a település központjában téglalap alaprajzú, négy sarokbástyás reneszánsz várukat. A várudvaron négyzet alaprajzú, zárt udvaros palotát emeltek, négy sarkán 1-1 kerek toronnyal. Az épület a 17. század Habsburg-erdélyi háborúságainak és a Rákóczi szabadságharcnak is helyi jelentőségű résztvevője volt, számos ostromot élt át. A 18. század közepére katonai jelentőségét elvesztette, erősen leromlott, falainak egy részét el is bontották. Ma a jelentős reneszánsz részleteket őrző, nyugati kapubástyája áll (megmenekülését annak köszönheti, hogy egy ideig étterem működött boltozatos termeiben), illetve a keleti oldalon a palota két kerek saroktornya is úgy-ahogy áll még, tető alatt.
A ma parkként szolgáló várudvaron, a Báthory-kertben eredetileg az I. világháborúban elesett helyi hősök emlékműve állt. Ez ma erősen átalakítva és „átlényegítve” látható, mint román függetlenségi emlékmű. A vár múltját a közelmúltban indult ásatások lesznek hivatottak pontosítani.

Somlyó vára (0.627 km)
Gencsi-udvarház (7.716 km)